Ratten

Wat zijn ratten?

Sommige mensen vinden ratten schattig. Helemaal in films zoals ratatouille is het een lief en onschuldig beestje. Je kunt ook een tamme rat als huisdier houden. Anderen gruwelen ervan en gillen als ze er eentje zien en rennen dan het liefst het huis uit.
De meest voorkomende rat in Nederland, dat is de bruine rat. Ook wel rioolrat genoemd. In stedelijke gebieden zijn rattenplagen vaak te wijden aan een kapotte riolering of afwateringssysteem.
Naast de bruine rat is ook de zwarte rat actief in Nederland. Deze komt vooral voor in havengebieden, veevoederfabrieken en langs waterwegen.
Ratten eten soms direct van de voedselbron of ze gebruiken hun voorpootjes. In de meeste gevallen eten ratten het voedsel op waar ze het gevonden hebben, maar ze hamsteren ook. Dan verplaatsen ze het voedsel naar een veiligere plek om het daar op te eten.
Ratten brengen ziektes over en de zwarte rat wordt gezien als de verspreider van de varkenspest en vroeger de builenpest. Ongeveer 50-70% van alle ratten zijn drager van de ziekte van Weil. Deze ziekte is overdraagbaar op de mens en te vergelijken met een flinke griep.
Ook kunnen zij voedsel bevuilen, wat als effect heeft dat je als mens een flinke voedselvergiftiging oploopt.

Ratten zijn erg hardnekkig om te bestrijden. Het kan lang duren voordat een plaag geheel onder controle is. Ratten zijn zeer hinderlijk omdat zij kabels kapot knagen, voedsel bevuilen door hun uitwerpselen en urine, nestelen in daken waardoor dakleer en daklood aanklaagt wordt. Een rattenplaag mag niet onderschat worden. Zo kunnen mensen ziek worden wanneer er ratten aan het voedsel hebben gezeten. Ook kunnen hele bedrijven stil komen te liggen doordat ze kabels kapot hebben geknaagd en er zo kortsluiting wordt veroorzaakt.

Hoe kom je aan ratten?

Ratten komen het huis binnen omdat ze op zoek zijn naar voedsel. Of voor een warme plek, waar ze een nestje kunnen bouwen. Ratten kunnen in je schuur zitten of in je tuin voorkomen doordat daar voedsel te vinden is. Struiken met fruit kunnen ratten aantrekken en ook de zaden uit eikels.

Hoe kom je van ratten af?

Er zijn verschillende manieren om ratten te bestrijden. Er wordt veel gif gebruikt voor het bestrijden van deze knaagdieren. Wij van Flux ongediertebestrijding zijn geen voorstander van langzaam werkende rodenticiden.
Wist je dat een knaagdier na het eten van gif er wel 4 tot 14 dagen over kan doen om te sterven. Het dier zal hierdoor onnodig lang lijden. Hoe graag je ook van je rattenplaag af wilt, denk wel goed na voordat je dit soort middelen gebruikt.
Het liefst werken wij met klapvallen of rattenkisten. Deze manieren zijn het meest diervriendelijk. De rat die erin komt ondergaat een snelle dood. Het is ook hygiënischer. Wanneer de rat gif eet en zich vervolgens op een plek verstopt om te sterven dan is het niet altijd mogelijk om het dier weer terug te vinden. Wat een enorm nadeel is omdat het dier gaat stinken en rotten. De grote fabel is dat een dier verdroogd. Dit zal pas na enige tijd gebeuren.

Bij systeemplafonds komen we vaak tegen dat er stinkende vlekken zichtbaar zijn. Mensen denken dan aan waterschade maar vaak zijn het ratten die daar gestorven zijn.

Kosten ratten bestrijding

Naar aanleiding van een inspectie kunnen wij u direct een gedegen prijs geven om u van het ratten probleem af te helpen. De prijs voor bestrijden van ratten is sterk afhankelijk van de hoeveelheid ratten en de plaatsen waar de ratten zich bevinden.

Ratten laten bestrijden?

Neem geheel vrijblijvend contact op met Flux ongediertebestrijding voor bestrijding van ratten.
Bel ons op 0294 74 65 18 of stuur een e-mail naar info@ongediertebestrijdingsdienst.nl.

Ratten bestrijden in uw regio en plaats

Ratten bestrijden doen wij in o.a. ’t Gooi, Wijdemeren, Gooi en Vechtstreek, Naarden, Bussum, Soest, Baarn, Hilversum, Kortenhoef, Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Uithoorn, Vinkeveen, Loenen aan de Vecht en Utrecht.

Wij rijden door heel Midden Nederland om u te helpen met het bestrijden van ratten en alle andere soorten ongedierte.