Wespen

Wat zijn wespen

In Nederland komen een aantal verschillende soorten wespen voor. We hebben de gewone wesp, de Duitse wesp en de Hoornaar. De hoornaar komt het minst voor. Wespen behoren tot de vliesvleugeligen, net als mieren, bijen en hommels.

De gewone wespen zijn geel met zwarte strepen. Ze hebben een kop, borststuk en een achterlijf. De doorzichtige vleugels zitten zowel voor als achter en zijn aan elkaar verbonden door piepkleine haakjes. De hoornaar heeft eerder een roodbruine tot donkerbruine kleur.

Wespen leven in een kolonie en hebben daarin een bepaalde hiërarchie. De onvruchtbare vrouwtjes worden ook wel de werksters genoemd en zij zijn in het bezit van een angel. Deze gebruiken zij wanneer ze bedreigd worden. Als er niks aan de hand is zullen zij een mens niet steken. Zelf ben ik wel eens gestoken doordat ik op een wesp ging staan. De wesp voelde zich uiteraard bedreigd en stak mij in mijn voet. Een wespensteek kan enorm veel pijn doen en er zijn ook veel mensen die er allergisch voor zijn. Wanneer iemand duizelig wordt na een wespensteek moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden.
Naast de werksters heb je natuurlijk de Koningin. Zij hebben een lengte van ongeveer 20 mm en zijn de vruchtbare vrouwtjes. De Koningin van de hoornaar kan wel 35 mm lang zijn. De hoornaar is dan ook de grootste wespensoort in Nederland.

Hoe kom je aan wespen?

Ieder voorjaar gaan de koninginnen op zoek naar een plek om hun kolonie te vestigen. De wespenplagen beginnen dus altijd in het voorjaar. In het najaar hebben ze gepaard en na de winter komen ze uit hun winterschuilplaats tevoorschijn. Ze gaan op zoek naar een geschikte plek om hun nest te beginnen. Door stukjes hout af te schrapen van paaltjes en bijvoorbeeld dode bomen maakt de Koningin ‘wespenpapier’. Door speeksel wat plakt wordt dit papier bij elkaar geplakt. Het wordt een dunne maar zeer sterke laag papierachtig materiaal. De Koningin bouwt hiermee haar nest en legt daarin haar eitjes. Uit deze eitjes komen de werksters. Zij gaan vervolgens verder met het uitbreiden van het nest en zorgen voor het verzamelen van voedsel.
Het is onmogelijk om de wespen tegen te houden waar zij hun nest zullen gaan bouwen. Wespen doen dit zowel binnen als buiten. Toch hebben zij wel een aantal favoriete plekjes. Zoals in de grond, in een boom, schuurtje of tuinhuisje. Ook in de spouwmuur, op de zolder en in het dak.

Hoe kom je van wespen af?

Wespen zijn ook nuttig voor onze natuur. Wanneer u er weinig tot geen last van heeft raden wij ook altijd aan om de wespen te laten zitten. Wespen voeden zich door andere insecten op te eten. Bijvoorbeeld muggen.
Wanneer wespen echt voor overlast zorgen en ze ook een gevaar opleveren voor bijvoorbeeld kinderen die gestoken kunnen worden, zullen wij ze voor u bestrijden. Eerst moet er gekeken worden wat de in- en uitvlieg route is van de wespen. Zo wordt de exacte plek van het nest gevonden. Wij bestrijden een wespennest alleen met een volledige beschermingsuitrusting. Het nest wordt ingespoten met een stuifpoeder.

Wat kost het om wespen te bestrijden?

Na een inspectie maken wij een inschatting van de kosten voor het bestrijden van wespen. Deze kosten zijn afhankelijk van de grote van het nest en ook de plaats waar het nest en de wespen bestreden moet worden.  Indien nodig komen wij langs voor een nabehandeling, zodat u zeker weet dat u geen last meer heeft van de wespen. Wanneer u de wespen niet bestrijd zullen het er steeds meer worden en het nest wordt nog groter. Wees er dus snel bij en wacht niet te lang!

Wespen laten bestrijden?

Neem geheel vrijblijvend contact op met Flux ongediertebestrijding voor bestrijding van wespen of een wespennest.
Bel ons op 0294 74 65 18 of stuur een e-mail naar info@ongediertebestrijdingsdienst.nl.

Wespen bestrijden in uw regio en plaats

Wespen en wespennesten bestrijden doen wij in o.a. ’t Gooi, Wijdemeren, Gooi en Vechtstreek, Naarden, Bussum, Soest, Baarn, Hilversum, Kortenhoef, Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Uithoorn, Vinkeveen, Loenen aan de Vecht en Utrecht.

Wij rijden door heel Midden Nederland om u te helpen met het bestrijden van wespen en het verwijderen van een wespennest en alle andere soorten ongedierte.